Kinderen

Als inzicht in het menselijk systeem samengaat met onvoorwaardelijke liefde, kunnen mensen hun eigen waarheid ontwikkelen

Coaching voor kinderen en hun ouders

Lichtbij biedt in een liefdevolle en veilige omgeving coaching aan kinderen (en hun ouders). De coaching kan bestaan uit individuele sessies om naar specifieke problemen te kijken en een leuk trainingsprogramma gericht op het leren sturen van je eigen aandacht. Alle kinderen met wat voor vraag of probleem dan ook zijn natuurlijk van harte welkom, en hun ouders natuurlijk ook. De coaching is er altijd op gericht om naar de oorzaak of oorsprong van het probleem te kijken. Vaak geeft het zichtbaar worden hiervan al ruimte, soms is er een specifieke procedure nodig waarbij het kind zelf het probleem op kan ruimen. Specifieke onderwerpen waarbij Lichtbij coaching biedt zijn:

Kinderen die last hebben van hun fijngevoeligheid

Hierbij kun je denken aan hoogsensitieve kinderen die van alles oppikken uit hun omgeving en daar last van hebben. Ook klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, angsten, onzekerheid, heftige (onverklaarbare) emoties, onrust en problemen op school kunnen met een grote fijngevoeligheid te maken hebben. Daarnaast hebben bijvoorbeeld kinderen met ADHD en autisme vaak last van hun fijngevoeligheid.

Kinderen die niet goed in hun lijf zitten

Dit klinkt misschien wat vaag en zweverig, en dat is het ook. Niet goed verbonden zijn met je lichaam kan heel vervelend zijn want je wordt er vaag en zweverig van. Eigenlijk is het lijstje dat bij het vorige punt staat ook hier van toepassing want een grote fijngevoeligheid gaat vaak samen met niet goed in je lijf zitten. Niet in je lijf zitten kan eruitzien als vermoeidheid, concentratieproblemen, angsten, onzekerheid, onrust en problemen op school. Wat ook voor kan komen is moeite met voelen, ook al is een kind heel gevoelig. Het kan zijn dat kinderen die wat ‘vlak’ overkomen, moeite hebben met het benoemen van emoties en vaak twijfelen of niet weten wat ze willen niet goed in hun lijf zitten. Ook kinderen met ADHD en autisme zitten vaak niet goed in hun lijf.

Kinderen die anders zijn

Op zich is anders zijn niet zo’n probleem, zeker als een kind zelfvertrouwen heeft en zichzelf durft te zijn. Als een kind wat anders is dan andere kinderen en daardoor niet goed zichzelf durft te zijn, mee kan komen, of zich bijvoorbeeld onzeker of eenzaam voelt, of als je ziet dat je kind een beetje anders is en je je zorgen maakt, zijn jullie van harte welkom bij Lichtbij.

Kinderen die niet lekker in hun vel zitten of het moeilijk hebben

Als een kind niet goed in zijn vel zit of het moeilijk heeft, kan dat met een van bovenstaande dingen te maken hebben, een grote fijngevoeligheid of niet goed verbonden zijn met je lijf. Natuurlijk kunnen hier ook allerlei andere oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld bepaalde ervaringen of overtuigingen.

Zeer jonge kinderen die nog niet (goed) kunnen praten

Hierbij kun je denken aan huilbaby’s of iets oudere kinderen die veel huilen of bijvoorbeeld heel jonge kinderen met angsten of extreme emoties.

Kinderen die door een beperking of handicap moeilijk kunnen communiceren

Als je als ouder of begeleider van een kind met een beperking of handicap het idee hebt dat het kind niet goed in zijn vel zit, of loop je vaak tegen dezelfde problemen aan (bijvoorbeeld scheidingsangst of weerstand tegen school of dagbesteding), dan kan een sessie bij Lichtbij hier wellicht inzicht in bieden.

En als laatste: voor de ouders die iemand zoeken die ze vertrouwen met hun ‘bijzondere’ kind

Als je je kind herkent in een van bovenstaande omschrijvingen, of als je het niet herkent maar weet het kind (of jijzelf) ‘iets’ nodig heeft, ben je waarschijnlijk heel voorzichtig en daar heb je groot gelijk in. Je ziet hoe kwetsbaar je kind is en je voelt je zelf misschien wel net zo kwetsbaar. Ik wil niet beweren dat ik de oplossing voor alle problemen heb. Wat ik wel kan, is zeggen dat ik er met Lichtbij ben om jullie vanuit onvoorwaardelijke liefde te begeleiden en een veilige omgeving te bieden om je eigen kracht te vinden en te voelen en datgene wat het ontwikkelen en vormgeven van je eigen unieke waarheid in de weg staat op een liefdevolle manier op te ruimen.