Misschien herken je van de afgelopen periode wel het gevoel dat je beperkt wordt in je vrijheid. Misschien heb je wel je gedrag op de een of andere manier aan moeten passen aan de opgelegde regels. Misschien heb je wel ervaren dat je niet echt jezelf kon zijn de afgelopen tijd en dat je niet kon doen wat je graag doet, op de manier waarop je dat wil doen.

Macht en onmacht

Misschien heb je je verhaal de afgelopen tijd laten bepalen door de context, door personages die in jouw verhaal absoluut niet de hoofdrol spelen (dat ben je namelijk zelf) en misschien wel door je eigen angsten, emoties en overtuigingen. Op zich is dit niet nieuw, het ging al heel lang op deze manier. De laatste maanden is het alleen tot een extreem gekomen, waardoor je je er meer bewust van wordt dat je de macht buiten jezelf hebt gelegd en in de onmacht bent gaan zitten.

Wat wil jij?

Wat nou als je ernaar verlangt om vrij te zijn, om je vrij te voelen? Wat nou als je zelf wilt bepalen hoe je verhaal verloopt? Wat doe je dan? Zet je je af tegen de regels, de leiders, ontken je je angsten en emoties of verdwijn je er helemaal in? Ga je zitten balen omdat je omgeving zo onbewust met de dingen omgaat? Ga je je druk maken over dat wat je ‘verkeerd’ ziet of voelt gaan? Ga je het hoe en waarom van de dingen uit zitten pluizen of manieren verzinnen waarop het anders zou kunnen? Ga je aan anderen uitleggen wat er verkeerd gaat omdat jij het beter weet?

Kortom, ga je tijd en energie besteden aan datgene wat je niet wilt? Door er zo mee bezig te zijn, bepaalt het nog steeds wat je doet en ben je nog steeds niet echt vrij. Je hoeft de vijand niet te verslaan voor je je vrij kunt voelen. Je hoeft de situatie niet op te lossen. Je hoeft de gevangenis niet te verlaten voordat je vrijheid kunt ervaren. Sterker nog, het is andersom. Als je je vrij kunt voelen is er geen strijd meer. Dan heb je de gevangenis verlaten, ook al zit je nog steeds binnen.

Je bent vrij in het kiezen van je eigen waarheid

Dus kijk naar het nieuws, verwonder je over de gekte, bedank de leiders, de buren en de mensen bij de supermarkt voor hun input en kies je eigen waarheid. Daarvoor hoef je je huis niet eens uit, hoef je geen mensenmassa’s op te zoeken of regels te overtreden. Jij weet wat jouw waarheid is, jij weet hoe je met de situatie om wilt gaan. Jij weet wat jij voelt, jij bepaalt wat jij denkt. Jij weet wat jij ziet gebeuren, jij weet of dat wel of niet klopt voor jou. En jij weet dat als je gaat strijden, je nooit vrij zult zijn van datgene waartegen je strijdt.

Waar je die vrijheid vindt om zelf te kiezen? Niet in de regels, macht en onmacht van het denken, angst of emoties. Je vindt de vrijheid waar die altijd al was: in je hart.

Hoe je daar komt? Voel maar eens…