Is jouw lichaam een gitaar?

Nee? Dat van mij ook niet. Het zou ook best onhandig zijn als onze lichamen gitaren waren. Wat wel handig is, is dat de gitaar een heel leuke metafoor is voor ons menselijke lichaam. Gitaren en mensenlichamen delen een aantal eigenschappen. Daarom is de gitaar een heel leuk beeld om te gebruiken als we inzicht willen in de dingen die we ervaren in en met ons menselijke lichaam. Laten we eens kijken naar wat je met een gitaar kunt ervaren, wat je ook met je lichaam kunt ervaren.

Je kunt muziek maken op een gitaar

Ja, je kunt muziek maken op een gitaar. Dat ligt voor de hand hè? Een muzikant heeft als het ware muziek in zich en wil die muziek laten horen. Een gitaar is een instrument waar hij dat mee zou kunnen doen. Je zou je lichaam ook als muziekinstrument kunnen zien. Je ziel is dan de muzikant. De muzikant, de ziel, heeft bepaalde intenties en verlangens voor dit leven. Dat is de muziek die hij in zich heeft. Jij als ziel gebruikt je lichaam om de muziek te laten horen. Het leven dat je leeft, de dingen die je ervaart en creëert, dat is de muziek.

Iedere gitaar is anders en vraagt om een net iets andere manier van bespelen

Iedere gitaar is anders. Zelfs twee dezelfde gitaren zijn niet dezelfde gitaar. Ze zijn van verschillende stukken hout gemaakt en maken verschillende dingen mee, alleen al omdat ze niet op exact dezelfde plek in de kamer kunnen staan. Iedere gitaar is dus anders. Je hebt ontzettend veel merken, vormen en maten. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten snaren. En iedere gitaar heeft dus andere (klank)eigenschappen. Iedere gitaar vraagt dus ook een net iets andere manier van spelen, helemaal omdat net als gitaren ook onze muzikantenlichamen allemaal verschillen.

Net zoals iedere gitaar weer anders is, is ook ieder mensenlichaam anders. Zelfs de lichamen van tweelingen verschillen van elkaar. Ze hebben een ander leven, maken andere dingen mee en hun lichamen zijn uit verschillende stukjes materie opgebouwd. Er zijn ontzettend veel soorten mensenlichamen in ontzettend veel vormen en maten. Ieder lichaam heeft dus zijn eigen unieke eigenschappen. Ieder lichaam vraagt dus ook een net iets andere manier van ‘spelen’, helemaal omdat ook iedere ziel anders is.

Gitaren hebben onderhoud en afstelling nodig

Gitaren hebben niet alleen onderhoud en afstelling nodig als er iets mis mee is. Doordat je erop speelt, slijten de snaren, werkt het hout, wordt het instrument blootgesteld aan verschillende temperaturen en luchtvochtigheid, stof, vet en zweet van je vingers enzovoort. Stemknoppen slijten, halzen worden krom… Extra slijtage kan komen doordat je niet de juiste speeltechniek hanteert voor dit specifieke instrument of doordat je er onvoorzichtig mee omgaat.

Hetzelfde geldt voor je lichaam. Doordat je ermee leeft, levensmuziek maakt, stel je je lichaam bloot aan allerlei omstandigheden en laat je het ook fysiek van alles doen. Je lichaam laat je duidelijk weten hoe en waar het ‘slijt’ en waar het misschien anders afgesteld moet worden of een andere speeltechniek vraagt. Pijn, emoties, vermoeidheid, het zijn allemaal signalen dat je lichaam rust of onderhoud nodig heeft.

Muzikanten hebben onderhoud en afstelling nodig

Ja, ook de muzikant zelf heeft onderhoud en afstelling nodig. Zo kun je er, zoals ik al zei, als muzikant een onhandige speeltechniek op nahouden. Misschien merk je dat niet en zie je het pas als je instrument kuren begint te vertonen en je muziek niet meer klinkt zoals je dat graag zou willen. De gitaar heeft dan onderhoud nodig, maar de muzikant ook. Anders zal de gitaar gewoon doorgaan met slijten en raak je zelf misschien uiteindelijk wel geblesseerd. Onderhoud voor de muzikant kan er dan uitzien als kijken wat er gebeurt met de muziek en de gitaar, maar het ziet er vooral uit als kijken wat je zelf eigenlijk doet. Wat doe je eigenlijk precies als je gitaar speelt? Kun je je techniek aanpassen zodat je ontspannen kunt spelen en je muziek er wel uitkomt zoals je wilt?

Hier is eigenlijk het onderscheid tussen de muzikant met de gitaar en de ziel als muzikant niet meer goed te maken. De muzikant is natuurlijk ook gewoon een ziel in een lichaam. Als je als ziel merkt dat je leven er anders uitziet dan je zou willen of dat je lichaam opmerkelijke symptomen vertoont, dan ga je net als de muzikant kijken wat ertussen zit. Hoe zou je eigenlijk willen dat je leven eruitziet? En hoe ziet het er nu precies uit, wat gebeurt er eigenlijk precies? Kan het zijn dat je ideeën of overtuigingen over het leven, jezelf of je lichaam hebt die niet helpend zijn? Ideeën die maken dat je leven er anders uitziet dan je zou willen? En zo kan het zijn dat ook de muzikant er bepaalde ideeën op nahoudt die zijn gitaarspel beïnvloeden, waardoor zijn muziek niet klinkt zoals hij wil.

Gitaren resoneren

Dit is een interessante eigenschap. Je zou kunnen zeggen dat resoneren zoiets als ‘meeklinken’ betekent. Je zou kunnen zeggen dat de gitaar resoneert met de muziek die in de muzikant zit, zodat die hoorbaar wordt. Nu bespeelt de muzikant de gitaar actief, maar dit proces zou je ook kunnen zien als een vorm van resonantie. Waar een gitaar ook mee resoneert is met muziek of andere geluiden die verder niets met de muzikant en de muziek die hij speelt te maken hebben. Als ik bijvoorbeeld nies, beginnen alle snaarinstrumenten hier in huis mee te klinken. Dat heeft niet echt iets met mijn muziek te maken (wel met mijzelf, maargoed, als een ander niest gebeurt hetzelfde). Gitaren resoneren ook met de klanken van een andere gitaar of een ander muziekinstrument.

Mensenlichamen doen dit ook. Ze kunnen resoneren met de klanken van andere mensen (of muziekinstrumenten). Zo kun je bijvoorbeeld emoties, gedachten of angsten van andere mensen voelen in je eigen lijf. Bij een gitaar gebeurt het resoneren doordat de snaren en de klankkast meetrillen op de geluidsgolven die worden veroorzaakt door een andere gitaar. Bij een mensenlichaam gebeurt iets soortgelijks. Stel dat een emotie een verfijnde trilling in de energie is, dan kan via hetzelfde principe jouw lichaam als het ware meeklinken met de emotie van een ander. Bevindt die ander zich in jouw energieveld en/of ben je (onbewust) met je aandacht (energie) bij die ander, dan kan het zijn dat je lichaam resoneert met de klanken van die ander.

Het materiaal waarvan de gitaar is gemaakt heeft bepaalde klankeigenschappen

Ik heb het al eerder genoemd, maar het materiaal waar gitaren van gemaakt zijn verschilt. Zo zijn sommige gitaren van massief hout gemaakt, terwijl andere van dunne laagjes hout die aan elkaar worden gelijmd worden gemaakt (dat is namelijk stevig, gemakkelijk en goedkoop). Sommige houtsoorten zijn heel hard, terwijl andere veel zachter zijn. Dit heeft effect op de resonantie. Hardere houtsoorten resoneren minder gemakkelijk dan zachtere houtsoorten. Massief hout resoneert krachtiger en met een rijkere klank dan die op elkaar gelijmde laagjes hout. Hardere houtsoorten moeten vaak ingespeeld worden, alsof het hout moet wennen aan de klanken voordat hij ze kan laten resoneren.

Dit geldt ook voor mensenlichamen. Sommige lichamen resoneren heel erg gemakkelijk en snel met bijna alles wat er gebeurt. Andere lichamen zijn wat ‘stabieler’. Die resoneren minder snel en heftig, maar kunnen wel heel krachtig resoneren als ze eenmaal ‘geoefend’ zijn. De exacte klank hangt samen met het materiaal dat wordt gebruikt, het materiaal waar je lichaam uit is opgebouwd, het als bij de gitaar. Zo kan bijvoorbeeld de manier waarop mannen en vrouwen emoties voelen verschillen doordat hun lichamen anders zijn opgebouwd en ze verschillende hormonen in hun lichaam hebben.

Oefening baart kunst

Op het moment dat een muzikant voor het eerst een gitaar in zijn handen heeft, kan hij er waarschijnlijk nog niet heel goed op spelen. Daarvoor is het nodig dat hij oefent, dat hij steeds beter het instrument leert kennen en steeds beter leert hoe hij zijn muziek er zo mooi mogelijk op kan spelen. Als hij net begint, ziet deze ontwikkeling er vooral uit als oefenen. Later ziet het er voornamelijk uit als muziek maken. Het oefenen om het oefenen is klaar. Nu kan hij muziek maken en al doende steeds meer leren over zijn instrument, zichzelf en zijn muziek.

Als je geboren wordt en je voor het eerst echt met je lichaam gaat verbinden, ben je vooral heel druk met leren hoe het werkt. Je lichaam groeit en ontwikkelt zich en jij leert het steeds beter te besturen en bespelen. Opvoeding, school, sport, muziek, het is allemaal bedoeld om kinderen te helpen met oefenen. Hierdoor leren ze een bepaalde algemene basis. Hoe je je eigen instrument, je eigen lichaam op je eigen manier het beste kunnen bespelen is iets waar dit soort systemen meestal niet op ingericht zijn. Dat is iets wat je gedurende je leven steeds verder zelf uit kunt zoeken. Wie je bent, wat je wilt spelen en hoe je je instrument kunt bespelen, zijn aspecten die je voortdurend kunt ontwikkelen tijdens het maken van je muziek.

Vrijheid

Muzikanten kunnen in vrijheid kiezen wat ze spelen en hoe ze dat spelen. Er kunnen altijd allerlei verwachtingen zijn en een muzikant kan proberen om daaraan te voldoen. Maar dat hoeft niet. Jij als ziel kunt ook in vrijheid kiezen wie je bent, wat je wilt met je leven en hoe je dat wilt doen. Wil je die vrijheid ervaren maar lukt dat niet goed of weet je niet goed hoe? Dan ben je van harte welkom bij Lichtbij. Individuele sessies kunnen je zowel inzicht bieden in de levensmuziek die jij wilt maken als de ruimte geven om eventuele belemmeringen die je daarin ervaart op te ruimen.