Het belang van het lichaam

Voel nog eens hoe het voelt als je een paar keer diep ademhaalt vanuit je buik. Voel je de vrijheid al?

Dus, je hebt nu je lichaam gevonden. De vorige keer hadden we het erover dat je, om vrijheid te kunnen ervaren in het kiezen van jouw eigen waarheid, je lichaam nodig hebt. Dat is belangrijk omdat je lichaam je instrument is. Het is datgene waarmee je jouw eigen waarheid uitdrukt, het instrument waarmee je je eigen lied speelt, de pen waarmee je je verhaal schrijft. En het is waar je jezelf voelt.

Blijkbaar bén je dan niet je lichaam en kun je er meer of minder verbonden mee zijn, of er meer of minder ‘in’ zitten.

De ziel

Je zou je jezelf als een energiewolk voor kunnen stellen en die energiewolk zou je je ziel kunnen noemen. Of je echt die energiewolk bent doet er eigenlijk niet toe. Dit is gewoon een manier om naar je ervaringen te kunnen kijken en die te kunnen sturen. We gaan dus hier vanuit: je bent een energiewolk die je ‘ziel’ zou kunnen noemen en je hebt een lichaam, dat je instrument is om jezelf hier op aarde mee uit te drukken.

Blijkbaar is er een soort verbinding tussen je ziel en je lichaam, anders zou het ook nogal chaotisch worden (nog chaotischer dan het al is). Als je (zonder die verbinding) even je lichaam vergeet, wat best vaak gebeurt, zou je meteen doodgaan. Misschien zou je dan ook wel per ongeluk van lichaam kunnen wisselen als je je even verliest in een ander. Maar gelukkig is er dus die verbinding. Blijkbaar heb je als ziel ervoor gekozen om je met dit lichaam te verbinden en is die verbinding heel sterk.

De vergeten verbinding

Nu hebben mensen de neiging om de verbinding met hun lichaam te vergeten. Veel mensen voelen niet eens meer wat er in hun lichaam gebeurt. Sommigen zijn zelfs met zo veel mogelijk van hun energie, hun ziel, buiten hun lichaam. Deze mensen zou je ‘zweverig’ kunnen noemen. Ze zitten vaak met hun energie in veel hogere lagen dan de stoffelijke werkelijkheid. Dat kan best (even) prettig voelen, maar doordat ze zo ver buiten hun lijf zijn, krijgen ze die verfijnde ervaring niet in de stof. Doordat ze niet in hun lijf zitten, kunnen ze het daar niet goed voelen.

Veel mensen, waaronder ook veel zwevers, ervaren nog een ander probleem. Door de minimale verbinding met je lichaam, kan het lijken alsof je lichaam bepaalt wat je doet. Je emoties bepalen dan bijvoorbeeld hoe je op dingen reageert in plaats van jij. Of bijvoorbeeld vermoeidheid, of zin in eten. Het kan dan gaan lijken alsof je lichaam je doen en laten beperkt of bepaalt. Ga je in je lijf zitten, dan kun je weer zelf beslissen.

Wil je dus de vrijheid ervaren om je eigen lied te spelen, dan zul je je met je instrument moeten verbinden. En in het voorbeeld van de saxofoon, als je maar zachtjes blaast, komt er geen geluid uit. Er gebeurt wel iets, maar het is heel ijl. Je zult meer lucht moeten gebruiken, je zult met meer energie in je lijf moeten gaan zitten.

Breng het in de stof

En voor de zwevers, de verbinding met het ‘hogere’ blijft echt wel. Sterker nog, je kunt die ervaring gewoon meenemen naar je lijf en het in de stof brengen. Graag zelfs, dat zou het een stuk lichter maken hier op aarde. Zie het als het liedje dat je in je hoofd hebt. Ga je het neuriën, dan blijft het wat vaag, je blaast namelijk niet op je saxofoon. Pak je je saxofoon en blaas je vanuit je tenen, dan komt dat liedje (dat eerst zo verfijnd was dat alleen jij het kon waarnemen) stevig in de stof en kan iedereen het horen.

Dus haal nog maar eens diep adem en laat dan die energiewolk die je bent je lichaam vullen. Stel je voor dat die als een mooi, stralend licht bij je hoofd naar binnen stroomt en vanuit daar je hele lichaam vult tot het bij je voeten weer naar buiten stroomt (maak je geen zorgen, de energie is onbegrensd en raakt niet ‘op’).